Меню Закрити

Тигель кераміко-графітовий, 2 в 1, для 0.5 кг матеріалу

834.75

Є в наявності

Артикул: 2376-164-01 Категорія:

Опис

Комплект з керамічного та графітового тигелю, що вкладається в керамічний. Розрахований на 0.5 кг матеріалу.

Тигель кераміко-графітовий, 2 в 1

Графітовий тигель, розміри:

  • D1 (максимальна ширина) – 60 мм
  • D2 (внутрішній) – 35 мм
  • D3 (зовнішній) – 40 мм
  • H (повна висота) – 65 мм
  • H1 (висота внутрішня) – 60 мм
  • Об’єм: 57.72 см3

Керамічний тигель, розміри:

  • D1 (максимальна ширина) – 67 мм
  • D2 (внутрішній) – 47 мм
  • D3 (зовнішній) – 53 мм
  • H (повна висота) – 62 мм
  • H1 (висота внутрішня) – 54 мм
  • Об’єм: 93.68 см3

Одна з основних вимог до матеріалу, з якого виготовляються тиглі для плавлення, лиття або обпалювання різних складів – стійкість до тривалого впливу високих температур.

Іншими словами, матеріал не повинен у процесі виробничих маніпуляцій будь-яким чином (наприклад, через порушення структури) взаємодіяти з розплавленим матеріалом, змінюючи його склад.

В цей час цій вимозі найбільше відповідають лише 2 матеріали – графіт і спеціальна високотемпературна кераміка.

Графіт

Графітові тиглі найширше застосування знайшли у протезуванні зубів. Вони використовуються, як правило, для лиття дорогоцінних металів (і в першу чергу золота) і лігатур (під лігатурами в металургії розуміються спеціальні допоміжні сплави, за допомогою яких в розплав будь-якого матеріалу вводяться легуючі компоненти), в яких також міститься золото.

На відміну від керамічних, графітові тигелі для плавлення мають значне обмеження терміну служби. Виною тому є здатність графіту при з’єднанні з киснем виділяти захисний газ, який у процесі виробництва сприяє запобіганню (або принаймні скорочення) утворення оксидів у розплаві.

У цілому нині головним недоліком графічних тиглів є вкрай мала область їх застосування. Так, наприклад, їх категорично не рекомендується використовувати при роботі з розплавами на основі паладію, через те, що при вступі графіту в реакцію з матеріалом відзначається значне навуглерожування останнього.

В результаті навуглерожування та підвищеного газоутворення у внутрішній порожнині тигля виникають мікропори, які погіршують зчеплення матеріалу з металом, а також змінюють колір та деякі фізичні параметри розплаву.

Кераміка

Керамічні тиглі від графітових відрізняє в першу чергу широка сфера застосування, яку обумовлює їхня підвищена стійкість до тривалого впливу високих температур. Так, у них можуть бути оброблені розплави на основі паладію, про які йшлося вище, склади на основі хрому, нікелю, молібдену, кобальту та інших неблагородних металів.Крім того, тільки тиглі з цього матеріалу використовуються при плавленні складів на відкритому вогні або з використанням електричної дуги.

Крім того, останнім часом досить широко поширилася практика додавати до керамічних тиглів графітові вкладки для поєднання властивостей цих двох матеріалів.

В цьому випадку, однак, необхідно пам’ятати про те, що вкладка міститься в тигель раз і назавжди – використовувати його повторно без неї не можна через надмірне навуглерожування складу.

Також графіт не можна вкладати у ті керамічні тиглі, які вже працювали без нього. У разі порушення цього правила в реакцію вступлять матеріал вкладиша та залишки розплаву, що також негативно позначиться на складі та технічних властивостях кінцевого виробу.